Menu 
 
 Ankety
 
  Novinky
 
  Knihy
 
 Fotogalerie
 
 Filmy
 
 J.K.Rowling
 
 Rozhovory
 
  Životopisy
 
 Moje ikonka
 
 Velká síň
 
 Info o HP 7
 
  Letax
 
 
Reklama
 
Veritaserum.com - Everything Harry Potter
Visit MuggleNet.com!
The Leaky Cauldron: Harry Potter book 7, film 5 news, images, interviews, merchandise and more
 
 
Sesterská stránka
(pokrevně spojená)
 
Marcel Legerský- spousta zajímavých informací pro všechny věkové kategorie z mnoha oblastí (např.:fantasy, zvířata, novinky, atd.)

Tato statistika byla zavedena 28.5.2006
 

 

Harry Potter – Recepty

 

Jezte jako Harry Potter!!! Záleží na vás, který z receptů si risknete připravit. Osobně jsem zkoušel Máslový ležák 1, 2. Podle mě to byl hnus. Ale už podle ingrediencí zjistíte, že např. Smaženými uzenky s vejci nic nezkazíte. Jestli máte nějakou zkušenost s některou HP dobrotou, pochlubte se v návštěvní knize, popř. nějakou pochoutku doporučte.

 

Smažené uzenky s vejci

 

Přísady (pro 2 osoby): 4 vejce; 50 g klobásy; máslo

Čas: 10 minut

     Na pánvi rozpusťte máslo, vložte klobásu nakrájenou na plátky a smažte dozlatova. Rozklepněte vajíčka, osolte, opepřete a nechte na pánvi opékat tak dlouho, až budou okraje pěkně křupavé (klobásky a vajíčka se mohou i zapéct v troubě, pokud chceme o něco lehčí snídani). Podávejte s bílým toastovaným chlebem, který potřeme čerstvým máslem. Místo klobásek můžeme osmažit i špek.

     Pokud má někdo z rodiny problémy s cholesterolem, použijte místo másla ke smažení olej, ale v tomto případě to už není anglosaská kuchyně!

 

Dýňová paštička

 

Přísady (pro 4 osoby): 800 g dýňové dužiny; 250 g brambor; 3 vaječné žloutky; 4 lžíce mléka; 2 lžíce olivového oleje; 1 lžička cukru; špetka zázvoru v prášku; opékaný chléb; stroužek česneku; sůl; pepř

Čas: 45 minut

     Orestujte na oleji dýňovou dužinu a brambory nakrájené na kostičky. Přidejte rozmačkaný stroužek česneku, špetku soli, 1 lžičku cukru a špetku zázvoru v prášku. Zalijte vodou a přiveďte do varu, pak snižte plamen. Přikryjte a vařte asi 10 minut. Odstavte a rozmixujte. Opět povařte a krátce před podáváním zamíchejte v mléce rozšlehané žloutky, osolte, opepřete. Podávejte s opečeným chlebem.

 

Krémové piškoty máčené v likéru

 

Přísady (pro 6 osob): 1,3 litru mléka (nebo 1 litr mléka a 3 dl vody); 3 žloutky; 200 g dlouhých piškotů; 100 g hořkého kakaa v prášku; 6 šálků kávy; 30 g aromatického likéru podle chuti; 4 lžíce mouky; 3 lžíce cukru

Čas: 1 hodina + 5 hodin v ledničce

     Připravte krém z litru mléka, 3 žloutků, 3 lžic cukru a 3 lžic mouky. Vše dobře promíchejte a zahřívejte pomalu na mírném ohni. Podobně připravte čokoládu: 3 dl mléka nebo vody, 1 lžíce mouky a 100 g kakaa. Do hlubokého talíře nalijte kávu a likér. Do mísy začněte klást piškoty namočené do kávy, další vrstva bude čokoládová a třetí krémová. Pak začněte zase od začátku a klaďte tolik vrstev, až vypotřebujete všechny přísady. Na povrchu potřete vrstvou krému. Dejte do ledničky a podávejte studené.

Máslový ležák 1

 

Přísady (pro 4 osoby): 1 litru mléka; 1 litru tmavého piva; 60 g cukru; 4 vejce; 4 ks hřebíčku; špetka skořice nebo 1 ks celé skořice

Čas: 10 minut

     Rozmixujte dobře všechny přísady a pak ohřívejte na mírném ohni, až dostanete hutný nápoj. Ihned podávejte v šálcích nebo pohárech.

 

Máslový ležák 2

 

Přísady (pro 1 osobu): 1 sklenice nealkoholického piva; oříšek; máslo; šlehačka

Čas: 10 minut

     V jedné nádobě nechte rozpustit máslo, ve druhé zahřejte pivo (ne moc). Smíchejte rozpuštěné máslo s pivem. Nakonec přidávejte po lžičkách šlehačku a míchejte tak dlouho, až se vytvoří hustý krémový nápoj.

Mátové cukroví

 

Během první hostiny v Bradavicích Harry s překvapením hledí na stůl plný masových specialit, ke kterým je podáváno mátové cukroví. Důvod toho je velmi jednoduchý: máta je velice dobrá na trávení a reguluje střevní pochody. Anglosasové připravují s oblibou mátovou omáčku, kterou podávají s masem. Nabízíme vám tedy recept na mátový krém (takový, jenž se nachází v těch výborných větrových bonbonech).

Přísady (pro 4 osoby): 5 lžic mátového sirupu; 6 dl mléka; 6 žloutků; 200 g cukru; 40 g mouky; 1 celá vanilka

Čas: 30 minut + 3 hodiny v ledničce

     Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Když začne mléko vřít, vanilku vyjměte a předejte mátový sirup. V misce utřete vaječné žloutky s cukrem. Pak předejte pomalu mouku a mléko. Za stálého míchání zahřívejte tak dlouho, až se vytvoří hustý krém. Dejte do ledničky a podávejte hodně chlazený.

 

Rostbíf a yorskhirský pudink

 

Přísady pro rostbíf: 1, 5 kg masa na rostbíf; půl lžičky soli; olej; pepř

Čas: 1 hodina

     Dejte maso na pekáč, osolte, opepřete a pokapte olejem. Pečte asi 10 minut v předehřáté troubě na 240 oC. Nechte maso dobře opéct, pak snižte teplotu pečení na 200 oC a za stálého podlévání pečte ještě asi půl hodiny. Maso musí být na povrchu pěkně křupavé a uvnitř růžové.

Přísady pro pudink: 120 g mouky; 2 vejce; 3 dl mléka; 2 lžíce šťávy z pečeně; sůl

Čas: 20 minut

     Smíchejte mouku, špetku soli, vejce, trošku mléka a nakonec přidejte lžíci vody. Vytvoří se měkké těsto, které nechte v chladnu do té doby, až bude maso měkké.

     Vytáhněte maso z trouby a nechte ho na teplém místě. Do kastrolu s těstem přidejte dvě plné lžíce šťávy z pečeně, dobře promíchejte a pečte v dobře rozehřáté troubě asi 15 minut, až tato směs dobře naskočí a má pěknou kůrčičku i zlatavou barvu. Nakrájejte maso na plátky a položte je na mísu, na kterou přijde i teplý pudink.

Jahodové želé

 

Přísady (pro 6 osob): 600 g jahod; 200 g malin; 200 g cukru; 6 plátků želatiny; 1 banán; 1 jogurt; půlka citronu; 1 vanilinový cukr

Čas: 30 minut + 3 hodiny v ledničce

     Dejte odmočit do vody plátky želatiny. Omyjte a očistěte jahody. Pár si jich nechte stranou na ozdobení. Ostatní dejte do mixéru, přidejte jogurt, práškový cukr a vanilinový cukr. Přidejte dobře vymačkané želatinové plátky a dobře promíchejte. Nalijte do šesti misek a dejte do ledničky na 3 hodiny. Podle chuti přidejte cukr. Obložte citronem, zbývajícími jahodami, malinami a banánem nakrájeným na plátky.

 

Hořící vánoční pudink

 

Přísady (pro 10 osob): 200 g másla (nebo margarínu); 350 g korintských rozinek; 200 g sultánských rozinek; 200 g sušených rozinek; 50 g kandovaného ovoce; 25 g nasekaných mandlí; 175 mouky; 2 lžičky míchaného koření v prášku; 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku; 175 g pokrájené housky namočené v mléce; 700 g třtinového cukru; 2 rozšlehaná vejce (vyberte co možná největší!); citronová kůra a šťáva z jednoho citronu; 1 lžička melasy; 4 lžíce mléka; 2 lžíce brandy; rozpuštěné máslo (asi 150 g) a 1 lžíce na flambování

Čas: 9 hodin

Příprava jeden měsíc předem!!!

     Vymažte máslem pudinkovou formu (na jeden litr), pomažte také jeden arch olejového papíru na pečení (který se následně stane pokličkou na pudink). Namočte ve vodě rozinky a nechte rozpustit máslo. Ve velké míse promíchejte vařečkou všechny přísady. Nalijte do vymaštěné formy a uhlaďte povrch. Pozor, forma musí být naplněná jen asi do 2,5 cm od okraje! Přikryjte dvojitým papírem na pečení (namazanou stranou  dovnitř), na okrajích převázat provázkem. Dejte formu do velkého hrnce a ten naplňte z jedné třetiny teplou vodou. Přikryjte hrnec a nechte vařit na mírném ohni asi 6 hodin.

     Důležité: hladina teplé vody (která se odpařuje) musí být udržována stále stejná. (Zkrátka někdo musí být v kuchyni po celou tu dobu a dávat pozor!) Po 6 hodinách, pokud jste to přežili, aniž byste usnuli, vytáhněte formu z hrnce a nechte ji vychladnout.

     Pak vyměňte papír za nový, který opět ovážete kolem okrajů jako ten předešlý. Uložte pudink na chladné a dobře větrané místo.

     Na Štědrý den ho ohřívejte po dobu asi 2 až 3 hodin stejnou metodou, jakou jste ho předtím vařili, a nezapomeňte na neustálé dolévání vody do hrnce.

     Když už je pudink pěkně teplý, vyklopte ho na mísu, pokapejte ho lžící brandy, a jakmile donesete pudink ke stolu, zapalte ho.

 

Brusinková omáčka

 

Přísady (pro 4 osoby): vypečená šťáva z pečeně; 200 g čerstvých nebo zmražených brusinek; 30 g brusinkové marmelády; 4 lžíce zeleninového vývaru; 1 lžíce olivového oleje; sůl

Čas: 5 minut

Přeceďte spodní část usazené šťávy z pečeně, přidejte vývar a brusinkovou marmeládu. Dobře promíchejte, zahřejte na mírném ohni, přidejte brusinky a trošku soli. Po dvou minutách varu odstavte a přidejte pár kapek oleje. Přelijte teplou omáčku přes pečeni nakrájenou na plátky nebo ji podávejte v omáčníku.

 

Vzkazy